Cred că ați auzit deja că uleiul de măsline are o mulțime de beneficii. Prezența acestuia în dieta zilnică întărește sistemul imunitar, îmbunătățește funcționarea inimii și starea vaselor sanguine, stimulează activitatea mentală și susține sistemul nervos.
Pe rafturile magazinelor puteți găsi o varietate de sticle diferite de ulei de măsline și uneori nu e atât de ușor să faci o alegere corectă.
În acest articol vrem să ne împărțim cu voi cu câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să alegeți uleiul de măsline potrivit.
Ce tipuri de ulei de măsline există?
Pe rafturi de regulă pot fi întâlnite două tipuri de ulei de măsline: Ulei de măsline rafinat și nerafinat.
Pe cel nerafinat de obicei este indicat Extra Virgin și este presat la rece, ceea ce înseamnă că acest ulei a fost obținut din măsline proaspăt culese, printr-o metodă mecanică.
În acest ulei se păstrează maxim substanțe nutritive. Uleiul nerafinat are un gust bogat și o aromă plăcută. Anume acest ulei se folosește mai des în salate.
Uleiul rafinat se potrivește pentru tratamentul termic al produselor (până la 220℃), fără a avea consecințe negative pentru sănătate. Acest ulei nu se descompune la încălzire și poate fi utilizat pentru prepararea mâncărurilor coapte sau prăjite.
Unii producători adaugă în uleiul rafinat și ulei Extra Virgin.
Mai puteți întâlni în comerț și uleiul numit «Ulei de măsline Pomace» sau ulei din turte de măsline. Acest ulei este obținut prin tratarea termică și chimică a resturilor rămase după presarea uleiului Extra Virgin. Astfel de ulei nu are gust și miros, îi lipsesc vitamine și microelemente. De obicei are preț mai mic și nu este benefic pentru sănătate.
Cum să determini calitatea uleiului de măsline extra virgin?
Calitatea uleiului de măsline nerafinat Extra Virgin este determinată de două grupuri de parametri: proprietățile chimice și caracteristicile organoleptice.
Primul grup include nivelul de aciditate, starea de oxidare și prezența impurităților în ulei. Aciditatea este exprimată în procente și înseamnă proporția de acizi grași conținuți în ulei.
Cu cât este mai scăzută aciditatea, cu atât este mai înaltă calitatea uleiului. La uleiul de măsline extra virgin de calitate, aceasta nu depășește 0,8%.
Al doilea grup de caracteristici include gustul și aroma uleiului de măsline. Ele pot fi evaluate numai prin degustarea uleiului. Uleiul de măsline de înaltă calitate ar trebui să aibă un gust intens, cu o notă amăruie.
Contrar credinței populare – culoarea uleiului de măsline nu este un indicator de calitate. Aceasta poate fi cât aurie, atât și verzuie. Culoarea uleiului, la fel ca gustul și aroma, depinde de soiurile de măsline din care a fost obținut uleiul. De asemenea asupra acestor calități influiențează așa factori precum regiunea de origine a măslinelor, solul, precipitațiile și altitudinea.
Cum se păstrează uleiul de măsline?
Este important nu doar să alegem uleiul de măsline potrivit, dar și să-l păstrăm corect.
Unele gospodine păstrează uleiul pe raftul din frigider, ceea ce nu este chiar corect. Uleiul de măsline fabricat în țările cu mult soare și temperaturi destul de ridicate – necesită condiții de păstrare diferite.
Cel mai bine să păstrați uleiul la temperatura camerei, într-ul loc ferit de razele solare. În condiții corecte, uleiul de măsline poate fi păstrat câțiva ani fără a-și pierde proprietățile benefice.
Dacă gustul uleiului din puțin amărui se schimbă în amar de tot, imposibil de gustat – cel mai probabil că uleiul s-a stricat.
Uleiul de măsline mai are o proprietate: la temperaturi mai joase de 12℃ – uleiul poate să se înâlbească și să înceapă a se cristaliza. Uneori puteți observa acest fenomen și la uleiul din magazin, când acesta a fost adus recent din depozit rece.
Unii oameni cred că astfel de ulei este stricat, ceea ce este greșit. De fapt, acest lucru se datorează caracteristicilor uleiului în sine, iar după revenirea la temperatura camerei, consistența și culoarea uleiului vor deveni aceleași. Acest lucru nu afectează proprietățile benefice ale uleiului, ele rămân neschimbate.
Sper că aceste recomandări vă vor ajuta să alegeți uleiul de măsline potrivit!
Image by Steve Buissinne from Pixabay