Vesela din fontă – plusuri și minusuri

Vesela pentru gătit din fontă este cunoscută din cele mai vechi timpuri, încă buneii noștri preparau cele mai gustoase mâncăruri în vase și tigăi mari din fontă.

Ceaunele din fontă erau mereu apreciate pentru faptul că sunt rezistente și practice, puteau fi folosite chiar de câteva generații.

Orice feluri de bucate din carne, legume, ciuperci, pește, tot felul de supe, sosuri – pot fi preparate în vase și tigăi din fontă. Datorită aliajului din care este fabricată fonta – bucatele se primesc deosebit de gustoase. Aliajul este compus din fier, carbon și alte elemente, precum siliciu și fosfor, ceea ce-i oferă o conductivitate termică redusă. Vasele din fontă se încălzesc treptat și uniform pe toată suprafața, ceea ce nu poate fi obținut în cazul vaselor din aluminiu sau oțel.

Vesela din fontă poate fi folosită practic pe orice elemente de încălzire, poate fi pusă în cuptor și chiar la foc deschis.

Vesela din fontă - plusuri și minusuri
Image by Markus Distelrath from Pixabay

Avantajele veselei din fontă

  • Vesela din fontă vă va bucura mulți ani înainte. Este aproape indistructibilă. Probabil unicul mod în care poate să se strice – să cadă de la înălțime pe o suprafață dură.
  • Bucatele gătite corect în vase și tigăi din fontă – au un gust deosibit, și această proprietate nu dispare odată cu trecerea timpului.
  • Vesela din fontă rezistă la temperaturi mari și nu se deformează. Poate fi utilizată la prepararea bucatelor pe diferite elemente de încălzire.
  • Datorită proprietăților aliajului – bucatele se încălzesc uniform. Dar dacă urmați niște reguli simple – nu veți avea probleme cu mâncare arsă. O tigaie nouă, înainte a fi utilizată, trebuie spălată bine și călită cu ulei, care pătrunde în porii aliajului și îi oferă proprietăți antiaderente.

Dezavantajele veselei din fontă

  • Greutatea – probabil cel mai mare dezavantaj. Vesela din fontă este destul de grea, o tigaie din fontă poate cântări câteva kilograme, ceea ce o face mai greu de operat, când de exemplu aveți de preparat mai multe clătite.
  • Produsele din fontă pot rugini. Pentru a evita acest lucru – după utilizare vasele spălate trebuie șterse bine sau încălzite puțin la foc, să se evapore toată apa.
  • Fonta absoarbe mirosurile. Nu se recomandă păstrarea alimentelor gătite în vase din fontă. După preparare, acestea trebuie mutate iar vasul spălat și uscat.
vesela din fontă
Image by Ernest_Roy from Pixabay

Întreținerea veselei din fontă

Îngrijirea corectă a veselei din fontă îi va prelungi durata de viață și bună funcționare. Dacă ați procurat veselă nouă din magazin specializat, aceasta ar trebuie să vină în set cu instrucțiuni de păstrare și exploatare. În caz că acestea lipsesc, vedeți mai jos câteva sfaturi importante de care trebuie să țineți cont:

Cum am mai spus, înainte de prima utilizare trebuie să spălați bine vesela cu soluție pentru spălat vase.

După ce vesela este spălată și uscată cu un prosop – trebuie călită. Pentru aceasta, adăugați în ea puțină sare și lăsați-o pe aragaz sau în cuptor pentru 30-40 minute la temperatura 180℃. Apoi spălați-o din nou și iarăși încălziți, luați vesela de pe foc și cât este caldă – ungeți cu ulei vegetal, care va umple îndată porii fontei și va crea un strat antiaderent.

Ulterior se recomandă doar spălarea manuală a veselei din fontă.

Nu utilizați soluții de spălat vase, acestea vor influiența negativ asupra stratului antiaderent.

După fiecare spălare, ștergeți bine suprafața vaselor din fontă și încălziți puțin pe plită, aplicând un strat subțire de ulei. Această procedură este necesară pentru a păstra stratul antiaderent natural, așa-zisul «seasoning», cu cât mai mult gătiți, cu atât mai bine se formează acest strat.

carne pe vesela din fonta
Image by Felix Wolf from Pixabay

Pe parcurs veți putea să folosiți mai puțin ulei la prepararea bucatelor.

Nu puneți vesela din fontă rece în cuptorul încins, șocul termic poate fi fatal.

Urmați aceste sfaturi și vesela din fontă vă va servi zeci sau poate chiar sute de ani!

Preview: Image by WikimediaImages from Pixabay

Distribuie prietenilor:
Rating:
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Gătim Acasă
Lasă un răspuns